31. oktober 2023
Skrevet av: Anniken Grotnes
Blogg

Hvordan lykkes med markedsføring i krisetider?

Inflasjonen løper løpsk, og vi har nok alle mindre å rutte med. Forbruket går ned, og prisene går opp.

Når topplinjeveksten reduseres, da blir det innstramninger, og dessverre er det sånn at noe av det første som kuttes innad i en organiasjon er markedsbudsjettene. Det blir ansett som en kostnad, mens alle vi som jobber med markedsføring vet at det er en investering! Vi vet også at det å overbevise alle i organisasjonen om at det er sånn, ikke alltid er like lett. Derfor må nok mange akseptere reduserte budsjetter fremover.

Hvordan håndterer man markedsføringen sin i en slik situasjon? Her er våre tips!

Kortsiktig markedsføring vinner i krisetider

Det vi typisk ser når annonsører må kutte i markedsmidlene sine er at det som kuttes først er aktivitetene som ikke er målbare, eller som ikke gir umiddelbar effekt. Derfor sitter man ofte kun igjen med kortsiktig salgsutløsende annonsering. Ofte kalt "performance marketing". Altså digital markedsføring på Facebook, Google eller andre steder som ofte har en tydelig "call to action", og et ønske om rask handling fra målgruppen. Performance marketing bør være en del av de aller fleste mediemikser i dag, for det er uten tvil viktig, men man må ikke glemme det langsiktige opp i det hele. Uansett hva som skjer - det er ikke lurt å slutte og investere i merkevaren din.

Hvorfor skal man fortsette å investere i merkevaren sin i krisetider?

Et studie basert på 1.5 millioner målte kjøpsreiser viser at 6/10 forbrukere har bestemt seg for hvilket merke eller leverandør de vil kjøpe av før et behov oppstår. Veldig mye av interaksjonen vi har med merkevarer skjer når vi ikke aktivt er i en kjøpsprosess. Det er i hverdagen vår vi eksponeres for reklame, opplever merkevarer og hører om erfaringer fra venner og kjente. Derfor er det utrolig viktig å være tilstede hele tiden, og ikke bare når et behov oppstår. Forbrukeren vår er med andre ord aldri ute av markedet, de befinner seg bare i ulike faser, og når de først går inn i den aktive fasen og skal finne informasjon om det de skal kjøpe, så har de ofte allerede bestemt seg på forhånd. 60/40% prinsippet er en gammel markedsføringsteori fra Binet & Field, som fortsatt holder stand i dag. Den sier at man bør bruke 60% av markedsbudsjettet sitt på merkevarebyggende aktiviteter, og 40% på kortsiktige aktiviteter. Kort sagt: alle merkevarer trenger både merkevarebygging og aktivering.

Følg best practice!

Når man først må kutte i budsjettene sine så er det uhyre viktig at man får maks ut av hver krone. Derfor er det alfa omega å følge best practice for annonsering i tiden som kommer.

  • Nå så mange kategorikjøpere som mulig. Dette innebærer at man markerer seg tydelig innenfor en kategori. Spill på de "USP-ene" som er viktige innenfor din merkevares kategori, og forsøk å tilnærme deg konkurrentene så mye som mulig i kommunikasjonen. Samtidig må merkevaren din være en distinkt og tydelig avsender. Slik kan du utvide målgruppen din fra de som prefererer ditt merke innenfor en viss kategori, til alle som er ute etter varer innenfor din kategori.

  • Ha en tydelig avsenderidentitet. Hver eksponering teller, og det er superviktig at forbrukeren får med seg hvem som er avsender av budskapet. Derfor er dette tiden for å benytte alt av merkevaremarkører i kommunikasjonen. Kjør på med logoer, farger og alt som er unikt for din merkevare. 

  • Knytt budskapene tett mot kjøps/brukssituasjon. Det er ikke nå man skal være abstrakt og svevende i kommunikasjonen. Her er det viktig å knytte podukt/merkevare tett opp mot brukssituasjon slik at man er top of mind, og det skal være tydelig at dere kan løse behovet for forbruker når det oppstår. 

  • Kreativitet gir oppmerksomhet. Kreativitet gjør at man stopper opp, og det gjør at man blir husket. Sett kreativiteten i førersetet, så sikrer dere å bli lagt merke til!

  • Gjenbruk. Man trenger ikke finne opp kruttet på nytt hver gang. Husk at man blir lei av sine egne ting lenge før forbrukeren blir det. Med all støy som finnes i reklamemarkedet i dag, så skal det mye eksponering til for å slite ut budskapene sine. Gjenbruk er også kostnadseffektivt, og det å bruke ting flere ganger sørger for en høyere gjenkjennelseseffekt.

Ønsker du å vite mer om hva som er lurt å gjøre i din situasjon? Ta kontakt for en uforpliktende kaffeprat.

Anniken Grotnes
Rådgiver/fagansvarlig digital markedsføring
anniken@edgebranding.no 452 13 413

Relatert innhold

Flere nyansatte til Edge Branding

Nyhet

Vant anbud for Telemark fylkeskommune

Nyhet

Esso Energi velger Marketing for hire

Nyhet