Inflasjonen løper løpsk, og vi har nok alle mindre å rutte med. Forbruket går ned, og prisene går opp.
Når topplinjeveksten reduseres, da blir det innstramninger, og dessverre er det sånn at noe av det første som kuttes innad i en organiasjon er markedsbudsjettene. Det blir ansett som en kostnad, mens alle vi som jobber med markedsføring vet at det er en investering! Vi vet også at det å overbevise alle i organisasjonen om at det er sånn, ikke alltid er like lett. Derfor må nok mange akseptere reduserte budsjetter fremover.
Hvordan håndterer man markedsføringen sin i en slik situasjon? Her er våre tips!
Kortsiktig markedsføring vinner i krisetider
Det vi typisk ser når annonsører må kutte i markedsmidlene sine er at det som kuttes først er aktivitetene som ikke er målbare, eller som ikke gir umiddelbar effekt. Derfor sitter man ofte kun igjen med kortsiktig salgsutløsende annonsering. Ofte kalt "performance marketing". Altså digital markedsføring på Facebook, Google eller andre steder som ofte har en tydelig "call to action", og et ønske om rask handling fra målgruppen. Performance marketing bør være en del av de aller fleste mediemikser i dag, for det er uten tvil viktig, men man må ikke glemme det langsiktige opp i det hele. Uansett hva som skjer - det er ikke lurt å slutte og investere i merkevaren din.
Hvorfor skal man fortsette å investere i merkevaren sin i krisetider?
Et studie basert på 1.5 millioner målte kjøpsreiser viser at 6/10 forbrukere har bestemt seg for hvilket merke eller leverandør de vil kjøpe av før et behov oppstår. Veldig mye av interaksjonen vi har med merkevarer skjer når vi ikke aktivt er i en kjøpsprosess. Det er i hverdagen vår vi eksponeres for reklame, opplever merkevarer og hører om erfaringer fra venner og kjente. Derfor er det utrolig viktig å være tilstede hele tiden, og ikke bare når et behov oppstår. Forbrukeren vår er med andre ord aldri ute av markedet, de befinner seg bare i ulike faser, og når de først går inn i den aktive fasen og skal finne informasjon om det de skal kjøpe, så har de ofte allerede bestemt seg på forhånd. 60/40% prinsippet er en gammel markedsføringsteori fra Binet & Field, som fortsatt holder stand i dag. Den sier at man bør bruke 60% av markedsbudsjettet sitt på merkevarebyggende aktiviteter, og 40% på kortsiktige aktiviteter. Kort sagt: alle merkevarer trenger både merkevarebygging og aktivering.